Archief

Moeder Natuur werkt

De Week van de Circulaire Economie
Morgen, 15 januari, begint de week van de Circulaire Economie.
Er staan heel veel mooie activiteiten op de agenda en koplopers, de zg. Best Practices, zetten hun deuren open 
 
Maar…..wat is circulaire economie nu eigenlijk?

Lees meer…

Blender-trouble

Een van onze trouwe-mede-no-waste-sters maakt trouw iedere ochtend haar groen(t)e smoothies. Normaal gesproken gaat dit zonder problemen maar, zo schreef ze, zat er deze keer een stuk groente klem. Het “even een handje helpen door met de pollepel er tegenaan te duwen” resulteerde in een gapend gat.

Lees meer…

Zondag Balansdag

Zondagochtend op de bank, muziekje aan, kopje koffie erbij. Een mooi moment om de balans van december op te maken.

Als ik in  gedachten de filmrol van december terugspoel en alle losse dia’s voorbij laat komen dan is het eerste wat in me opkomt “oh oh”. Met grote angstige ogen neem ik nog een slok koffie  terwijl alle alarmbellen op vol vermogen rinkelen. Als No-Impact-er wil ik mijn voetafdruk verkleinen, het goede voorbeeld geven. Is dat ook wel gelukt? Mijn balans van de eerste maand ziet er zo uit…

Lees meer…

Hoe ik opnieuw vegetariër werd

Op mijn negende werd ik vegetariër. Ik besloot niet langer dingen te eten ‘die een gezicht hebben’, zoals Phoebe in Friends het noemde. Zielig voor de dieren. Na vijftien jaar ging het mis en had ik ineens een stuk vlees op mijn bord.

Lees meer…

Poging 1: Mislukt

Mijn vlees-vrije maand is tot nu de maand waarin ik het meeste vlees heb gegeten dit jaar. Een jaar of twee geleden at ik makkelijk zes keer per week vlees. Tot ik de documentaire ‘Cowspiracy’ keek. Ik was heel erg geschrokken van wat ik zag en dat was genoeg aanleiding om mijn eetpatroon (en dat van mijn vriend en zoon) te veranderen. Vanaf dat moment aten we eigenlijk nog maar een of twee keer vlees per week en dan kozen we kip. Dat ging moeiteloos en, tegen mijn verwachting in, misten wij het niet. Zelfs mijn vriend vond het eigenlijk prettig. Goed voor het milieu en goed voor onze portemonnee!

Lees meer…

Spullen laten circuleren

Al die nieuwe spullen die we steeds maar kopen hebben een enorme impact. Niet alleen op het milieu, maar ook op je leven. Zo word ik weleens moedeloos van al die spullen op zolder die ik eigenlijk nooit gebruik. Van een boekenkast vol boeken die ik ooit nog moet lezen en van allerlei rommeltjes die ik elke dag weer aan het verplaatsen ben. Tijd voor een andere aanpak.

Lees meer…

Red het oerwoud

Gastblog van Mireille Ponsioen.

“1976, we zijn lid van de VPRO gids en elke week lees ik Achterwerk. Ik ben negen jaar oud en wil ook op Achterwerk staan. Mijn vader zegt dat ik dan met een gedegen tekst moet komen, dan zou ik wel kans maken op plaatsing. Tjeemig, waar ga je dan over schrijven als je negen jaar oud bent. Over iets wat jou verbaast. Bomen die worden gekapt, bijvoorbeeld. Mijn tekst:

Lees meer…

Hoe scoor je cadeautjes bij de kringloop?

Geen nieuwe spullen kopen, in december! Een leuke extra uitdaging. Als er één maand is die om winkelen draait dan is het deze maand wel. Pas als je jezelf voorneemt om geen nieuwe dingen te kopen omdat er al genoeg spullen op de wereld zijn, zie je hoeveel prullaria er bij de feestdagen komt kijken. Laten we wel wezen zonder kerstballen zou je kerstboom inderdaad wat saai zijn en het is natuurlijk ook heel leuk als er een cadeautje in je schoen zit, maar dat hoeft niet allemaal nieuw te zijn toch?

Lees meer…

Slim inkopen, slim klaarmaken en slim bewaren

Wat waren de hoofdregels van minder voedsel weggooien ook al weer? Slim inkopen, slim klaarmaken en slim bewaren. Zaterdag boodschappen gedaan met dat idee in mijn hoofd. Slim inkopen. Deze week eet ik alleen (zonder de kinderen), dat betekent niet te veel kopen omdat ik nogal eens van plan kan veranderen. Ik heb geen lijstje. Dat is niet slim, want dan word ik verleid om impuls aankopen te doen. Maar ik weet me in te houden.

Lees meer…

Let’s get started: Home green home

Thuis energie besparen, waarom zou je daar moeite voor doen?! Omdat het geld scheelt, echt. Zeker als je bedenkt dat bijna 40% van je energieverbruik op je stroomrekening terug te vinden is. Kijken waar wat te besparen valt loont dus zeker de moeite.

Lees meer…

Let’s get started: Choose used

Confetti omdat Gerard 40 wordt of toffe uitdeelzakjes voor de traktaties van je kind zijn klasgenootjes. Lekker leuk, lekker makkelijk, lekker goedkoop en lekker overal. Online zelfs binnen 12 uur in huis als je de juiste site zoekt. Onze mobiele telefoons, mango’s en avocado’s, hobbyscharen, gekleurde lampjes van de Lidl, die tweede tosti-ijzer en de zóveelste rits aan haarklipjes. Al – die – spullen die we in overvloede en voor weinig kunnen kopen. Al die spullen waar we jaarlijks weer vele containers mee vullen na de gezellige Koningsmarkt. Juist díe zorgen voor de grootste impact op onze natuur.

Lees meer…

Let’s get started: Less Waste

In Nederland gooien we per persoon bijna 500 kilo afval per jaar weg.
500 kilo! Per persoon! Daarvan recyclen we 53%. Dat is netjes, maar kan beter. En recyclen is goed. Maar is al dat afval voorkomen niet nog beter? Precies. Met simpele tips & tricks maak je de eerste stappen en voor je het weet past je afval van een jaar in jampotje!
#goals #gadiechallengeaanmensen

Lees meer…

  • 1
  • 2

Mede mogelijk gemaakt door: