Deel dit bericht

Choose Used

Hoe scoor je cadeautjes bij de kringloop?

Hoe scoor je cadeautjes bij de kringloop?

Geen nieuwe spullen kopen, in december! Een leuke extra uitdaging. Als er één maand is die om winkelen draait dan is het deze maand wel. Pas als je jezelf voorneemt om geen nieuwe dingen te kopen omdat er al genoeg spullen op de wereld zijn, zie je hoeveel prullaria er bij de feestdagen komt kijken. Laten we wel wezen zonder kerstballen zou je kerstboom inderdaad wat saai zijn en het is natuurlijk ook heel leuk als er een cadeautje in je schoen zit, maar dat hoeft niet allemaal nieuw te zijn toch?

Heel veel cadeautjes nodig

Gelukkig stromen veel spullen door. Mensen doen miskopen, zijn op dingen uitgekeken, geven elkaar dingen cadeau. Die spullen worden vaak weggegooid óf in het gunstigste geval naar de kringloop gebracht. Dat je daar alleen maar ‘oude meuk’ kan vinden dat er niet meer uitziet is echt niet altijd het geval. Tijdens mijn zoektocht naar Sinterklaas-cadeautjes die niet nieuw zijn is de kringloop al snel mijn vervanging voor ‘even naar de stad gaan’ (na een week werd ik vrolijk begroet). Met vriendinnen en met familie vierde ik in totaal maar liefst drie keer Sinterklaas. En daarnaast heeft onze peuter zijn angst om zijn schoen zetten overwonnen door het heel vaak te doen. Er moesten dus een hoop cadeautjes verzameld worden.

Kerstafdeling bij kringloop KOOK

Foute kersttruien

De kringloopboulevard in Alkmaar met maar liefst vier kringloopwinkels op een rij werd dus al snel mijn favoriete winkelstraat. En ik heb me enorm verbaasd over wat daar allemaal te vinden is. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het: foute kersttruien, nietmachines, wc-rol houders, gordijnen, tijdschriften, meubels, kleren, speelgoed, boeken, bekers, borden, kerstversiering etc. Geen nieuwe spullen kopen als cadeautjes is dus zo gek nog niet, maar hoe vind je je weg door al die niet nieuwe spullen? Hierbij mijn ervaringen op een rij:

Hoe scoor je cadeautjes je bij de kringloop?

 • Ga naar de kringloop zonder verwachtingen
  Bedenk van te voren niet wat je precies nodig hebt. Alleen dan doe je de mooiste vondsten.
 • Winkel voor max. 3 personen tegelijk
  Zo kun je tijdens de veelheid aan spullen die je ziet goed voor ogen houden wat diegene interessante ‘categorieën’ zou vinden. In die categorie (bijv. boeken en dan specifiek over vogels) kun je dan vervolgens gaan snuffelen of er iets bij zit.
 • Bekijk ook afdelingen die niet zo interessant lijken
  Zo vond ik tussen de oude wastafels een verlengstuk voor mijn bagagedrager die ik nodig had (niet echt een cadeautje, maar wel een leuke vondst).
 • Probeer niet alles stuk voor stuk te bekijken
  Vaak raak je door de veelheid aan spullen (en de grote hoeveelheid spullen die je niet mooi vindt) een beetje ontmoedigd. Scan ‘groepen’ spullen (vaak netjes geordend op kleur of soort) en bedenk eerst of je iets met die ‘groep’ wil of niet.
 • Winkel in meerdere sessies en bij verschillende kringlopen
  Ga een aantal keer op cadeautjesjacht (en niet te lang!) en bekijk het aanbod in verschillende kringloopwinkels. Zo raak je een beetje vertrouwd met de prijzen en het aanbod dat vaak sterk verschilt per kringloop.
 • Haal alles waar je over twijfelt uit je mandje
  Twijfelen is niet doen. Het probleem is dat er (meestal) van alles maar 1 stuk is. En dat alles (vaak) heel goedkoop is. Dat zorgt ervoor dat je nogal snel geneigd bent om snel te denken ik neem het maar mee en je vervolgens thuiskomt met een mand vol dingen die je eigenlijk toch niet wilde hebben, maar wel hebt meegenomen omdat ze zo ‘goedkoop’ of ‘misschien leuk’ waren.

Ontdekkingstocht

De manier van winkelen is dus heel anders. Het is meer een ontdekkingstocht, maar wel begrensd tot het ‘dagelijks wisselende’ aanbod van de winkel. Frustrerend als je echt iets zoekt, maar als je overal voor open staat en geen verwachtingen hebt, is het juist heel leuk. Je hoeft in ieder geval niet kilometers door de stad te sjouwen op zoek naar de volgende cadeautjeswinkel. En niet te vergeten: je bent een stuk minder geld kwijt. En het geld dat je kwijt bent komt goed terecht!

Het resultaat

En dan het resultaat (de leukste vondsten/cadeautjes): een hele kist vol met Brio spoor (van die houten treinrails), puzzels, een selfie-stick, een glazen schaal, kerstversiering, heel veel boeken, kaarsenhouders en wijnglazen. Grappig genoeg precies de dingen die ik waarschijnlijk anders nieuw zou hebben gekocht.

De reacties

Ook de reacties waren trouwens leuk! Ik had iedereen van te voren al verteld dat ik hen (helaas) geen nieuwe spullen ging geven en wat gebeurde er? Bij alle Sint-feestjes deed iedereen (voor het grootste deel) mee! Met de vriendinnen-Sint was iedereen verbaasd over wat je toch enorm veel voor 5,- per persoon kunt kopen bij de kringloop. En met mijn moeder hebben we gezellig samen Sint inkopen gedaan bij de kringloop. Met als resultaat dat een aantal dingen die we voor onszelf tegenkwamen zo bij de ander in het mandje verdween. Wel leuke cadeautjes en nog steeds een verrassing (inmiddels alweer vergeten wat we hadden uitgekozen).

Ook winkelen op de kringloopboulevard in Alkmaar?

KOOK
Mijn favoriet en zeker de goedkoopste. Heel veel verschillende soorten spullen, alles supernetjes geordend op soort. Let op: alleen open op ma – woe van 10.00 tot 15.00 en de eerste zaterdag van de maand (ook van 10.00 tot 15.00). En er staat dan echt een rij voor de deur! KOOK werkt alleen met vrijwilligers, alle opbrengsten komen ten goede aan kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Op de website staat steeds het project van de maand.

Kringloopwinkel Alkmaar
Een iets kleiner assortiment, vaak ook iets luxere dingen. Twee grote hallen vol met meubels.

Rataplan Alkmaar
Ook een favoriet. Hier kan ik altijd heel goed boeken vinden, ze hebben ook heel veel kleding. De spulletjes staan hier op kleur (voor de liefhebber).

Loods15
Dit was eerst een nogal volgepropte kringloop, maar dat is inmiddels veel beter geworden. Ik heb hier helaas nog niet veel kunnen vinden, maar dat komt misschien omdat ik na favorieten KOOK en Rataplan geen energie meer had.

Wat staat er verder op het programma deze maand?

Kerst met familie (2x) met bijbehorende traditie van het meenemen van kerststukjes en andere cadeautjes, feestkleding kopen en oud & nieuw benodigdheden zoals vuurwerk. Maar ook: welke spullen zijn onmogelijk om ‘niet nieuw’ te vinden? Daarover volgende keer meer!

Deel dit bericht

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mede mogelijk gemaakt door: