Deel dit bericht

Go Vega(n)

Poging 1: Mislukt

Poging 1: Mislukt

Mijn vlees-vrije maand is tot nu de maand waarin ik het meeste vlees heb gegeten dit jaar. Een jaar of twee geleden at ik makkelijk zes keer per week vlees. Tot ik de documentaire ‘Cowspiracy’ keek. Ik was heel erg geschrokken van wat ik zag en dat was genoeg aanleiding om mijn eetpatroon (en dat van mijn vriend en zoon) te veranderen. Vanaf dat moment aten we eigenlijk nog maar een of twee keer vlees per week en dan kozen we kip. Dat ging moeiteloos en, tegen mijn verwachting in, misten wij het niet. Zelfs mijn vriend vond het eigenlijk prettig. Goed voor het milieu en goed voor onze portemonnee!

Banner docu; aanradertje!

What went wrong?
Op 1 december jl. daagde ik mijzelf uit een maand helemaal geen vlees te eten. Aangezien ik al een tijdje geminderd was, leek dit mij realistische en logische uitdaging, maar dat blijkt anders. Ik zou het kunnen gooien op het feit dat we 1 december de sleutel van ons nieuwe huis hebben gekregen en alles heel druk is, maar dat vind ik niet echt een goed excuus. Toch is het mij, minder goed dan voorheen, gelukt om geen vlees te eten. In het begin was het mij echt ontschoten en later heb ik het denk ik een klein beetje opgegeven. Zo van: ‘Ach, het is toch niet goed gegaan.’

En waarom dan niet?
Het zijn wel echt de ‘drukke’ momenten geweest waarop ik snel naar ‘makkelijk voedsel’ greep en gewoon even snel iets in mijn mond wilde stoppen. Nog moeilijker vind ik de ochtend en middagmaaltijden. Ik ben erachter gekomen dat ik best veel waarde hecht aan vlees op mijn brood. Als iemand lekkere ontbijttips heeft (ik hou niet van yoghurt), dan hou ik mij aanbevolen! 🙂 De laatste tijd heb ik echt een ding met avocado, maar dat is dan weer om een hele andere reden niet goed voor het milieu. Anyway, geen vlees eten vergt meer dan alleen geen vlees kopen of maken. Ik had hier bewuster in moeten stappen en ik had meer voorbereidingen moeten treffen. Zo ook dus nadenken over de overige maaltijden (niet alleen diner), recepten daarvoor, boodschappen en vega friendly snacktenten in Alkmaar. Als ik mij daarop had voorbereid, dan was het mij zeker weten gelukt.

En doorgaan!
Het feit dat het mislukt is betekent niet dat ik het opgeef. Sowieso werk in in een omgeving waar bijna iedereen bewust omgaat met (duurzame) voeding én, als straks alles weer rustig is, ga ik sowieso weer mínder vlees eten. In januari doe ik de challenge nog eens, maar dan voorbereid en op kerstavond kook ik vijf gangen vlees-vrij! Ik ben niet van plan om vlees helemaal op te geven en ik vind persoonlijk dat dat ook niet nodig is, maar ik wil zeker wel door met zeer gematigd vlees eten. Vlees mag best een traktatie zijn. Als ik vlees eet, dan graag kip (minst belastend) of biologisch vlees. Voor vandaag heb ik braadworst van de Vegetarische Slager gehaald en daar maak ik dan een heerlijke salade bij. Smakelijk!

Deel dit bericht

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mede mogelijk gemaakt door: