Deel dit bericht

Choose Used / Less Waste

Red het oerwoud

Red het oerwoud

Gastblog van Mireille Ponsioen.

“1976, we zijn lid van de VPRO gids en elke week lees ik Achterwerk. Ik ben negen jaar oud en wil ook op Achterwerk staan. Mijn vader zegt dat ik dan met een gedegen tekst moet komen, dan zou ik wel kans maken op plaatsing. Tjeemig, waar ga je dan over schrijven als je negen jaar oud bent. Over iets wat jou verbaast. Bomen die worden gekapt, bijvoorbeeld. Mijn tekst:

RED HET OERWOUD

Mensen! Red het oerwoud.

Alle bomen worden gekapt.

Waar moeten de dieren naar toe?

Wat moeten de dieren wel van ons denken?

Laat de bomen met rust, dan redt u wel 10.00 dieren, denk ik.

Als u een kerstboom wilt kopen moet u maar een plastic boom kopen, die gaat wel 10 jaar mee.

Ja, dat werd geplaatst, MET mijn tekening daarbij!

En wat een vooruitziende blik! Die oerwouden worden nog steeds gekapt. Er zal nu nog een fractie over zijn van wat er was in 1976. Hoe actueel is deze oproep nu nog steeds.

En de kerstbomen? Ik kreeg dertig jaar geleden 50 gulden van mijn vader voor kerst. Daarvan kocht ik een kleine kunststof kerstboom met kartonnen ballen en een kartonnen piek. Ik zet hem nog steeds elk jaar op. Er vallen ondertussen wel wat takken af, hij begint aan zijn eind te komen, maar ik houd vol. Elk jaar als ik mijn boompje uitpak moet ik denken aan mijn tekst op Achterwerk. Elk jaar verbaas ik mij weer over de traditie van de echte kerstboom… oh, dat ruikt zo lekker, is zo gezellig. Ja, ja, waar gaat het over? Voor twee weken per jaar bomen kweken, vervoeren en uiteindelijk doelloos verbranden. Er zijn zoveel leuke duurzame alternatieven om je huis op te sieren voor Kerst. Laat die echte boom nou maar achterwege. Die bomen zijn voor de dieren, voor onze frisse lucht en onze toekomst.”

 

“Mijn moeder maakte van de omslag van de VPRO gids onze nieuwjaarskaart voor 1977. We hadden altijd zelfgemaakte nieuwjaarskaarten. Ik schreef op de omslag: hij staat op zijn achterwerk.

Goed stukje geschiedenis!”

Mireille, wat een mooi verhaal! Hopelijk maken veel mensen dit jaar de switch naar een duurzame kerst. Dank je wel! 

 

Deel dit bericht

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mede mogelijk gemaakt door: