Deel dit bericht

Eat it

Slim inkopen, slim klaarmaken en slim bewaren

Slim inkopen, slim klaarmaken en slim bewaren

Wat waren de hoofdregels van minder voedsel weggooien ook al weer? Slim inkopen, slim klaarmaken en slim bewaren. Zaterdag boodschappen gedaan met dat idee in mijn hoofd. Slim inkopen. Deze week eet ik alleen (zonder de kinderen), dat betekent niet te veel kopen omdat ik nogal eens van plan kan veranderen. Ik heb geen lijstje. Dat is niet slim, want dan word ik verleid om impuls aankopen te doen. Maar ik weet me in te houden. Ik ben een week alleen en heb dus wél fruit, geen zuivel, wél groenten – alles het liefste los zodat ik precies kan meenemen wat ik op kan – nodig. Geen brood. Alle bananen, kiwi’s en peren gaan los in de kar. Een zak wortels gaat mee, die zijn lang houdbaar in de koelkast. Een zakje spruiten, 500 gram, is te veel eigenlijk, dus ik eet deze week twee keer spruiten. Verder een courgette. Ik weet wat ik er mee ga maken, dus dat komt wel op. Maar spontaan uit eten moet ik deze week niet doen.

Ik neem ook een te grote verpakking vegetarische schijven mee. Ik doe namelijk ook de vleesloze december dit jaar. Maar ik hou vanwege die onhandige verpakking zondag 1 schijf over die ik moet zien te bewaren voordat ‘ie niet meer goed is. Die gaat, oei, in de plastic. Bij de zuivel ga ik de mist in. Ik twijfel en dus koop ik een twee literpak. Altijd als ik net genoeg denk te hebben, gaan de jongens ineens enorm aan de melk, en als ik ruim inkoop drinken ze geen druppel. Ik ben dus de komende week vol aan de latte macchiato… Elke dag wordt elke bak koffie voorzien van een sloot melk. Niet vies, maar ook niet helemaal de bedoeling.

Als ik thuis de boodschappen in de koelkast leg zie ik het zakje munt liggen dat ik twee weken geleden gekocht had omdat ik er thee van wilde maken. Verbazingwekkend genoeg is het nog goed. Wel laten de blaadjes spontaan hun steeltjes los als ik ze uit de verpakking haal. We zijn dit weekend met z’n allen aan de muntthee met honing geweest, om te voorkomen dat het echt niet meer te gebruiken zou zijn. Als ik er eerder bij was geweest had ik ze ook kunnen invriezen: schoon spoelen, droog deppen, in een bakje doen in kleine porties en invriezen maar. Het blijft zo een jaar goed. Ontdooi de kruiden niet voor je ze gebruikt. Voeg ze diepgevroren toe aan je gerecht.

Toch zijn er dingen die helaas niet meer helemaal goed zijn. Een stukje worst dat al een week of 4 uit zicht verdwenen was en een bakje eiersalade. Beide producten zijn nog niet helemaal vergaan, dingen zijn soms langer houdbaar dan je denkt, dus ze kunnen misschien nog in de herkansing.

Maar ik vind het lastig. De spagaat tussen 1x per week boodschappen doen en dan het risico lopen dat ik te veel in  huis heb of iedere dag naar de supermarkt en dan halen wat ik echt nodig heb. Ik hoop dat ik daar aan het eind van december een werkbare oplossing voor heb.

Deel dit bericht

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mede mogelijk gemaakt door: