Deel dit bericht

Choose Used

Spullen laten circuleren

bibliotheek

Al die nieuwe spullen die we steeds maar kopen hebben een enorme impact. Niet alleen op het milieu, maar ook op je leven. Zo word ik weleens moedeloos van al die spullen op zolder die ik eigenlijk nooit gebruik. Van een boekenkast vol boeken die ik ooit nog moet lezen en van allerlei rommeltjes die ik elke dag weer aan het verplaatsen ben. Tijd voor een andere aanpak.

Wat heb ik echt nodig?

Soms is het goed om te kijken welke spullen je nou echt nodig hebt en welke spullen je om je heen wilt hebben. De rest kan eigenlijk gewoon weg. Dat wegdoen vind ik best lastig. Volgens mij is dat een generatieding. Van onze ouders leerden wij dat je maar beter alles kan bewaren ‘voor het geval dat je het nog eens nodig hebt’. Nu leven we in een tijd waarin we naar een prijsvechter rennen als we iets nodig hebben om het daar voor een paar euro nieuw te kopen. Er is zoveel overvloed dat we zelfs lijden onder teveel spullen. Hoewel je de meeste spullen dus zo kunt ‘vervangen’ voor nieuwe exemplaren ontstaat er toch een soort van hechting tussen jou en je spullen zodra ze van jou zijn. En zo slibt je huis al snel dicht met spullen zonder emotionele waarde of functie.

Verbreek de band met je spullen

Als je wat lichter wilt leven zonder al die spullen waar je voor moet zorgen (afstoffen, opruimen, groter huis voor kopen) dan is het dus zaak om die emotionele band met je spullen te verbreken. Natuurlijk zijn er genoeg spullen die je gewoon kunt houden. Alles waar je blij van wordt als je ernaar kijkt vind ik best een goede graadmeter. En natuurlijk alle spullen die je gebruikt zou je in principe ook kunnen houden. Toch is dat een lastige, want een partytent die je één keer per jaar gebruikt en een boormachine die je één keer per halfjaar gebruikt, nemen samen met al die andere spullen die je heel af en toe gebruikt, toch een groot deel van je zolder of schuur in.

Het nieuwe spullen bezitten

Door spullen wat meer te laten circuleren en door er samen met anderen gebruik van te maken hoeft niet elk huishouden dezelfde spullen te bezitten. Een groot voordeel voor het milieu en voor jezelf. Het scheelt je geld, plek en levert je leuke contacten op omdat je voor je spullen nu naar iemand toe gaat in plaats van de zolder of schuur af te struinen. Wil je dus wat minder spullen bezitten kijk dan ook eens naar de spullen die je af en toe gebruikt en begin met het delen of lenen van een aantal spullen.

Tips voor het delen en lenen van spullen:

 • De bibliotheek
  Het leuke van de bibliotheek is dat je tussen alle boeken snel inspiratie krijgt. Ik maak handig gebruik van de grote hoeveelheid kookboeken voor de kerstvoorbereidingen en leen ik wat romans die ik nog wilde lezen voor de koude wintermaanden. Zo creëer je thuis makkelijk een ‘wisselcollectie’ zonder dat je steeds nieuwe boeken hoeft te kopen, die zich vervolgens in je boekenkast opstapelen omdat ze toch niet zo leuk waren als je dacht.
 • De speel-o-theek (van 2 t/m 110 jaar)
  Wie kent het nog van vroeger? Speelgoed en spelletjes lenen bij de speel-o-theek. Ik heb er slechts nog een vage herinnering aan, maar volgens mijn ouders was het heel handig. In Alkmaar zijn verschillende speel-o-theken. Het leuke is dat ze niet alleen voor kinderen zijn! Bij De Speelboeg hebben ze bijvoorbeeld ook heel veel gezelschapsspellen: Kolonisten van Catan, Carcassonne, Set, Regenwormen. Een leuke manier om eens een nieuw spel te proberen!
 • Peerby
  Een partytent, koffer, hangmat, boormachine, chocoladefontein, gourmetstel of een grasmaaier. Allemaal spullen die veel ruimte innemen, maar die je nauwelijks gebruikt. Via de website Peerby kun je deze spullen van je buren lenen. Op de website kun je laten weten wat je zoekt. En je kan natuurlijk ook zelf andere buren helpen als ze een oproep doen voor spullen die bij jou toch maar op zolder liggen. Extra voordeel: je leert je buurt kennen!
 • Repareren
  Oude spullen laten repareren zorgt ervoor dat je geen nieuwe hoeft te kopen. In Alkmaar zijn verschillende repair cafés. Hier kun je bijvoorbeeld je keukenmachine, computer maar ook schoenen en fietsen die haperen laten repareren.

Spullen of ervaringen?

Tot slot nog een mooi voorbeeld van wat minder spullen je persoonlijk kan opleveren. In dit filmpje vertelt Elizabeth Dulemba hoe ze bijna al haar spullen (en haar grote Amerikaanse huis en auto) verkocht om vervolgens met een backpack naar Europa te gaan om daar te gaan wonen en werken.

Deel dit bericht

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Mede mogelijk gemaakt door: